Siirry sisältöön

Mikä yhdistää sukupolvia työelämässä? – JHL mukana selvitystyössä

JHL on mukana PAMin, Pron, Paperiliiton, Teollisuuden palkansaajien sekä e2Tutkimuksen yhteishankkeessa Korona ja muut murrokset – mitä suomalaiset ajattelevat työstä ja työelämästä? Selvitys kokoaa erityisesti nuorten ja keski-ikäisten näkemyksiä työstä ja toimeentulosta. Aineistoa aletaan kerätä, kun pahin koronavaihe on selätetty, ja ajankohta tuo varmasti kiintoisan lisän tutkimukseen.

JHL haluaa ennakoida riskit

JHL:n edustajana hankkeessa on erityisasiantuntija Jorma Peussa. Hän kuvailee, että tutkimus auttaa ennakoimaan ja tunnistamaan työelämän tulevaa kehitystä. Lisäksi tutkimukseen kootaan ihmisten näkemyksiä työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmistä ja sopimisen merkityksestä.

Peussa uskoo, että selvitys paljastaa myös uhkakuvia, jotka toteutuessaan voivat viedä työelämää suuntaan, joka ei ole JHL:n ja muiden ammattiliittojen kannalta lainkaan toivottava.

– Tällaiset riskit onkin hyvä tunnistaa etukäteen. Tutkimuksella pyritään löytämään myös nousussa olevia hiljaisia signaaleja ja tekijöitä, jotka voivat haastaa sopimusyhteiskuntaa, hän sanoo.

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää mitkä ovat eri sukupolville yhteisiä asioita ja mitkä puolestaan erottavia.

–  Sukupolvitarkastelulla halutaan selvittää miten eri-ikäisten näkemykset eroavat toisistaan esimerkiksi työelämään ja toimeentulon hankkimiseen liittyvissä kysymyksissä, Peussa toteaa.

Hän jatkaa, että on mielenkiintoista saada faktoja siitä, miten eri sukupolvet suhtautuvat ammattiliittoihin ja työnantajajärjestöihin.

– Tutkimus antaa tärkeää tietoa siitä, mitä nuoret odottavat ammattiliitoilta, ja millaisessa toiminnassa he haluaisivat olla mukana.

Peussa vetää vielä yhteen hyötyjä, joita piakkoin käynnistyvän tutkimuksen tulokset tarjoavat:

– Kun tiedämme paremmin mitkä asiat tekevät ihmisten mielestä työelämästä hyvän tai huonon, pystymme paremmin vaikuttamaan työn kehitykseen. Nuorilla ja keski-ikäisillä on vielä edessään paljon työvuosia. Heidän käyttäytymisensä ja odotuksensa tulevat muokkaamaan työelämää kaikkein eniten, Peussa toteaa.

Korona ja muut murrokset – mitä suomalaiset ajattelevat työstä ja työelämästä? on osa laajempaa Sukupolvien huolet ja voimat -tutkimuskokonaisuutta. Taloustutkimus kerää tiedot internet-paneelissa. Hankkeen vastuullinen tutkija on tohtori, sosiologi Jenni Simonen e2Tutkimuksesta. Työ valmistuu vuoden 2021 alussa.