Siirry sisältöön

Näin JHL neuvotteli työehdoistasi tällä viikolla: Yksi ennennäkemätön sopimus, muutama ratkaisu ja umpisolmujen avaamista

Aprilliviikollakin sopimusneuvottelijat jatkoivat tosissaan ahkerointia reilujen työehtojen puolesta.

Viikolla 14 maaliskuu vaihtui huhtikuuksi. Myös työehtosopimusneuvotteluissa koitti uusi aika.

Samalla kun kunta-alan neuvotteluissa osapuolet lähtivät yksissä tuumin avaamaan umpisolmua, valtion virka- ja työehtosopimukseen löytyi pitkän väännön jälkeen ratkaisu. Osapuolet löysivät sovun myös muutamassa muussa neuvottelupöydässä – ja syntyipä yhdelle alalle myös ennennäkemätön, uutuudenkarhea työehtosopimus.

Satama-alalle ihka uusi työehtosopimus

Tiistaina 31. maaliskuuta päivänvalon näki aivan uusi työehtosopimus. JHL ja Palvelutyönantajat Palta solmivat satama-alalle ennennäkemättömän, kaksivuotisen sopimuksen.

Työehtosopimuksen piiriin kuuluvat sekä satamat että satamapalveluyhtiöt. Sopimus on niin sanotun yleisen linjan mukainen eli se mukailee sopimusneuvotteluissa vakiintunutta tasoa esimerkiksi palkankorotuksissa.

Valtio maaliin

Pitkät ja monivaiheiset valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelut saivat tiistaina 31. maaliskuuta onnellisen lopun. Kilpailukykysopimukseen liittyneet vastikkeettomat kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti.

Sopu syntyi kalkkiviivoilla, samana päivänä kun edellinen sopimuskausi loppui.

Kunta-ala marssi sovittelijalle

Toisaalla takkuili. Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut menivät tiistaina niin tiiviiseen umpisolmuun, että osapuolet päätyivät vapaaehtoiseen sovitteluun.

Neuvottelijat marssivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pakeille ensimmäisen kerran keskiviikkona 1. huhtikuuta.

Vapaaehtoisessa sovittelussa valtakunnansovittelija toimii keskustelujen ohjaajana. Koska kysymys ei ole riitatilanteesta, valtakunnansovittelija ei anna sovintoesitystä, vaan yrittää saada neuvotteluosapuolet löytämään kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

Kuntapöydän jumitilanteen vuoksi eteneminen on nyt hankalaa kuntien teknisen henkilöstön sopimusneuvotteluissa, samoin kuin kuntien tuntipalkkaisten sopimusneuvotteluissa. Sekä teknisen henkilöstön että tuntipalkkaisten sopimukset ovat myötäilleet kunta-alan ratkaisua esimerkiksi sopimuskauden pituudessa.

Kirkko sovittelijalle, energia-ala piti tuumaustauon

Kuntaneuvottelujen ohella kirkon ja energia-alan sopimusneuvottelut junnasivat paikallaan. Molemmissa pöydissä osapuolet hengähtivät muutaman päivän ajan ja jatkoivat neuvottelemista perjantaina 3. huhtikuuta.

Kirkon pöytä päätyi samaan ratkaisuun kuin kunta: vapaaehtoiseen sovitteluun.

Sopimusneuvottelut jatkuivat tällä viikolla myös yksityisellä sosiaalipalvelualalla, terveyspalvelualalla, Avaintes-pöydässä sekä Airpron, Finavian ja Työterveyslaitoksen pöydissä. Monessa neuvottelupöydässä osapuolet ovat sopineet neuvottelutahdin tiivistämisestä koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi.

Katso alta sopimusasiantuntija Kari Baggen terveiset yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluista:

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla ollaan jo sopimuksettomassa tilassa ja neuvottelut jatkuvat yhä. Sopimustoimitsija Kari Bagge kertoo tuoreimmat kuulumiset neuvotteluista.#TalkootOnOhi

Julkaissut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Perjantaina 3. huhtikuuta 2020

Kiky poistui kiinteistöpalveluista ja Kansallisgalleriasta

Useampi aiemmin syntynyt ratkaisu sai tällä viikolla JHL:n hallinnon hyväksynnän.

Liiton hallitus hyväksyi kaksi sivistysalan neuvottelutulosta. Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelujen uusi työehtosopimus on kaksivuotinen. Palkankorotuksissa noudatetaan yleiseksi muodostunutta linjaa ja vastikkeettomat kik-ytynnit poistuvat.

Myös Kansallisgallerian neuvottelutulos on nyt hyväksytty. Uusi työehtosopimus on kaksivuotinen. Kansallisgalleriassakin palkankorotuksissa noudatetaan yleiseksi muodostunutta linjaa ja vastikkeettomat kiky-tunnit poistuvat.

Hyväksyntäleiman saivat lisäksi muun muassa Marttoja ja maatalousasiantuntijoita koskeva neuvonta-alan työehtosopimus sekä Merimiespalvelutoimiston työehtosopimus.

Voit tarkkailla kaikkien alojen sopimusneuvottelutilannetta osoitteessa jhl.fi/talkootonohi.