Siirry sisältöön

Kirkon neuvottelut jämähtäneet paikoilleen

Kirkon neuvotteluissa ei tapahtunut etenemistä maanantaina 30 maaliskuuta. Työnantajapuoli ja järjestöt ovat kaukana toisistaan eivätkä neuvottelut tällä hetkellä edisty. Aikaisemmin sovitut neuvotteluajat on tältä viikolta peruutettu. Osapuolet tapaavat näillä näkymin vasta perjantaina 3.4.2020.

Järjestöt ovat esittäneet jo aikaisemmin ratkaisuja uudeksi työehtosopimukseksi, mutta niistä ei ole päästy neuvottelemaan rakentavasti. Tilanne on turhauttava.

− Työnantaja on linnoittautunut poikkeuksellisen lyhyen sopimuskauden ehdotukseensa. Järjestöjen on mahdotonta hyväksyä sitä, sanoo JHL:n sopimustoimitsija Keijo Hiltunen.

Järjestöt ovat esittäneet nykyisen tilanteen yli kantavaa sopimusta, jossa sopimuskauden pituudella on olennainen merkitys ja vaikutus.

− Riittävän pitkään voimassa olevalla työehtosopimuksella vakauttaisimme  yhteiskunnan ja alan tilannetta, ja vahvistaisimme seurakuntien henkilökunnan kykyä keskittyä inhimillisen hädän lievittämiseen, Hiltunen tähdentää.

Lisäksi Hiltunen muistuttaa,  että sopimuksiin yleisesti liittyvien työryhmien työskentelylle on sopimuksen kestolla merkitystä. Vain riittävän pitkä sopimusaika antaa työryhmille mahdollisuuden  päästä laadukkaisiin ja kestäviin tuloksiin.

−Tässä tilanteessa evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallista vastuuta ei voida sivuuttaa, jos se  heikentää alan kilpailukykyä ja vetovoimaa julkisen sektorilla. Seurakunnissa työskentelevien ihmisten toimeentulomahdollisuuksia on pystyttävä kehittämään yhdenvertaisesti muiden julkisten palveluiden rinnalla.  Pitkäjänteisellä, inhimillisellä politiikalla on mahdollisuus ratkaista tämänkin sopimusalan kehittämisen tarpeita ja alaa rasittavia epäkohtia, Keijo Hiltunen sanoo.

JHL edellyttää rakentavaa neuvottelukulttuuria ja ratkaisukeskeistä toimintatapaa kirkon alan työehtosopimusneuvotteluissa.

Seuraavan kerran kirkon työ- ja virkaehtosopimuksesta neuvoteltanee perjantaina 3. huhtikuuta. Aikaisemmin sovitut muut tämän viikon neuvotteluajat on peruttu.

Nykyinen sopimuskausi päättyy huomenna tiistaina 31.3.2020. Sen jälkeen alkaa sopimukseton tila. Nykyinen sopimus on tällöin edelleen voimassa niin kauan kunnes uusi sopimus on solmittu.

Lisätietoja: sopimustoimitsija Keijo Hiltunen, 050 438 8105