Siirry sisältöön

Kunta-alan sopimuksessa tammikuussa 2019 maksettu kertaerä maksetaan takautuvasti myös perhevapailla olleille

Kunta-alan pääsopijajärjestöt ja Kuntatyönantaja ovat sopineet, että tammikuussa 2019 maksettu paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä maksetaan takautuvasti myös niille, jotka ovat olleet perhevapaalla. Sopimuskirjauksen muuttaminen perustuu tasa-arvovaltuutetun antamaan lausuntoon.

Kunta-alan pääsopijajärjestöt JAU, KoHo ja Juko sekä Kuntatyönantajat KT ovat sopineet, että tammikuussa 2019 maksettu, paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä maksetaan myös niille viranhaltijoille ja työntekijöille, jotka ovat olleet äitiys-, vanhempain- tai hoitovapaalla 3.9-18.11.2018. Nykyisessä virka- ja työehtosopimuksessa kertaerän saamisen ehto oli, että kertaerän saadakseen henkilön tuli olla palvelussuhteen voimassaolon lisäksi vähintään yksi palkallinen päivä ajanjaksolla 3.9.− 18.11.2018. Perhevapailla tuona aikana ollut henkilö jäi siis ilman kertaerää. Sopimusehto on nyt muutettu, ja myös perhevapaalla olleet ovat takautuvasti oikeutettuja kertaerään. Kertaerän suuruus lasketaan marraskuussa 2018 maksetusta varsinaisesta palkasta.

Sopimusehdon muutoksen taustalla on tasa-arvovaltuutetun nyt maaliskuussa antama lausunto, jonka mukaan sopimusehto oli syrjivä.

− Olemme tyytyväisiä, että tasa-arvovaltuutettu on nyt ottanut kantaa aiemminkin käytetyn kertaerän käyttämiseen ja pelisääntöihin joita siihen liittyy. Tasa-arvovaltuutetun lausunto tarkoittaa sitä, että jatkossa perhevapaat eivät voi olla kertaerän saamisen esteenä, sanoo JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch.

Samanlaiset kertaeräratkaisut tehtiin myös valtion ja kirkon sopimuksiin tälle sopimuskaudelle.

− Aloitamme neuvottelut työnantajatahojen kanssa myös näillä sopimusaloilla, jotta perhevapailla olleet tulisivat niissäkin kertaerän piiriin. Tiedotamme niistä sitten erikseen, Karrasch toteaa.

Karrasch neuvoo kunta-alan viranhaltijoita ja työntekijöitä:

− Jos olet perhevapaan takia jäänyt ilman tammikuussa 2019 maksettua kertaerää ja täytät muutoin sen saamisen ehdot, ole yhteydessä työnantajaasi ja tarvittaessa luottamusmieheen asian korjaamiseksi

Lisätietoja: neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch, 040 728 9046

Muokattu 2.4. klo 17.07. Korjattu kertaerän laskemisen perusteet