Siirry sisältöön

Kiky pois, palkat nousevat, sopimuskausi ainakin kaksi vuotta… Tällainen on rautatiealan uusi työehtosopimus

Sekä JHL:n että työnantajaa edustavan Palvelutyönantajat Paltan edustajat ovat nyt hyväksyneet työehtosopimuksen.

Sekä työntekijöiden että työnantajan hallinnot ovat hyväksyneet rautatiealan työehtosopimuksen. Työntekijöitä edusti sopimusneuvotteluissa JHL, työnantajaa Palvelualojen työnantajat Palta.

Osapuolet saavuttivat tes-ratkaisun 6. maaliskuuta. Esittelemme alla työehtosopimuksen tärkeimmät kohdat. Koko sopimuksen voit avata alta pdf-tiedostona.

rautatiealan neuvottelutulos 2020

Lisäksi sovittiin työehtosopimusta täydentävästä, VR-yhtymän henkilöstöä koskevasta työehtosopimuksesta. Sen voit avata tästä:

Rautatiealan yhtym?kohtainen neuvottelutulos

Tesistä neuvoteltiin 3. joulukuuta 2019 lähtien. Pitkiksi venyneet neuvottelut päätyivät sopimuksettomaan tilaan, kun edellinen sopimuskausi päättyi.

Rautatiealan työehtosopimusta sovelletaan raideliikenteen sopimusalalla työskenteleviin henkilöihin.

1 Sopimuskausi ainakin kaksivuotinen

Uusi sopimuskausi on 25+12 kuukauden pituinen. Toisin sanoen se on voimassa ainakin 1. maaliskuuta 2020 – 28. helmikuuta 2022, jonka jälkeen se on mahdollista irtisanoa tai jatkaa vielä kolmannella, niin kutsutulla optiovuodella, 28. helmikuuta 2023 asti.

2 Palkat nousevat, jaettavaksi myös paikallinen erä

Palkkoihin tulee 2 % yleiskorotus 1. huhtikuuta 2020 ja 1 % yleiskorotus 1. huhtikuuta 2021.

Lisäksi jaettavaksi tulee 0,3 % yrityskohtainen erä niin sanotulla työntekijän perälaudalla. Tämä tarkoittaa, että jos erän jakamisesta ei päästä työpaikalla sopuun, se jaetaan yleiskorotuksena koko henkilöstölle.

3 Näin lisät nousevat

Euromääräisiä lisiä korotetaan 3,3 %. Ensimmäinen korotus on 2 % ja se tehdään 1. huhtikuuta 2020.

Toinen korotus on 1,0 % ja se tehdään 1. huhtikuuta 2021. Lisäksi jaettavaksi tulee 0,3 % yrityskohtainen erä niin sanotulla työntekijän perälaudalla. Tämä tarkoittaa, että jos erän jakamisesta ei päästä työpaikalla sopuun, se jaetaan yleiskorotuksena taulukoihin.

4 Kiky poistuu

Kilpailukykysopimukseen sisältyvät vastikkeettomat kiky-tunnit siirtyvät uuden tesin myötä historiaan. Kiky poistuu kokonaisuudessaan 1. tammikuuta 2021.

Lisätiedot:

Teppo Järnstedt, puheenjohtaja, Raideammattilaiset JHL, 050 537 2412

Hannu Mattila, sopimustoimitsija, JHL, 040 582 3631