Siirry sisältöön

Kirkon alan järjestöt vaativat seurakunnilta harkintaa toiminnan supistamisessa – Kirkon työntekijöillä tärkeä rooli muun muassa hautaustoimessa ja henkisen tuen tehtävissä korona-aikanakin

Kirkon alan tes-neuvotteluja väritti koronatilanne. Erityistä huolta alan järjestöissä herättää työntekijöiden tilanne, mikäli seurakuntien toimintaa koronavirustilanteen vuoksi supistetaan.

Kirkon alan tes-neuvotteluissa pohdittiin keskiviikkona 18. maaliskuuta koronakriisin vaikutuksia sopimusneuvottelutilanteeseen.

– Totesimme yhteisesti, että meillä on valmiutta edetä nopeastikin eteenpäin. Kirkon alan unioni seuraa tarkoin kunta-alan sopimusneuvotteluiden etenemistä, joten suhtaudumme varauksella nopeita ratkaisuja sisältäviin ehdotuksiin kirkon sopimuspöydässä, kertoo sopimustoimitsija Keijo Hiltunen.

Hiltusen mukaan koronavirus aiheuttaa paineita myös seurakuntien toiminnalle. Siksi järjestöt vaativat seurakunnilta tarkkaa harkintaa, kun päätöksiä toiminnan mahdollisesta supistamisesta tehdään. Valmiuslain mukaan muun muassa hautaustoimen tulee pyöriä poikkeustilanteessakin.

Tärkeää työtä kriisinkestävyyden kannalta

Lisäksi kirkon ja seurakuntien työntekijät tekevät tärkeää työtä henkisen kriisinkestävyyden kannalta, Keijo Hiltunen muistuttaa.

Kirkon alalla on voimassa oleva yhteistoimintasopimus. Lomautusten sijaan tulisi toimintaa pyrkiä ohjaamaan kriisin vaikutusten vähentämiseen, koska inhimillisen hädän ja huolen lievittämisessä on seurakunnilla tällä hetkellä paljon tehtävää.

– Yksi kirkon tärkeimmistä tehtävistä on olla ihmisen tukena kriisin hetkellä ja tarjota olkapää silloinkin, kun sitä ei löydy muualta. Kirkko on vakauttava ja tasoittava tekijä yhteiskuntarauhan varmistamisessa, Hiltunen korostaa.

Kirkon ala jatkaa neuvotteluja torstaina 19. maaliskuuta.

Lisätietoja:

Keijo Hiltunen, sopimustoimitsija, 050 438 8105