Siirry sisältöön

JHL hyväksyi työehtosopimuksen: Rautateillä talkoot ohi, kiky saamassa lopullisesti kyytiä

Sekä palkkoja että lisiä korotetaan. Lisäksi jaettavaksi tulee yrityskohtainen erä.

JHL:n hallinto on osaltaan hyväksynyt rautatiealan työehtosopimuksen. Uuden tesin ansiosta talkootyöt ovat rautateillä pian ohi, sillä kilpailukykysopimukseen sisältyvistä palkattomista työtunneista eli kikystä luovutaan kokonaan.

Osapuolet saavuttivat tes-ratkaisun 6. maaliskuuta ja JHL:n hallinto hyväksyi sen 16. maaliskuuta. Työntekijöitä edusti sopimusneuvotteluissa JHL ja työnantajaa Palvelutyönantajat Palta.

Uusi sopimuskausi on 25+12 kuukauden pituinen. Toisin sanoen se on voimassa ainakin 1. maaliskuuta 2020 – 28. helmikuuta 2022, jonka jälkeen se on mahdollista irtisanoa tai jatkaa vielä kolmannella, niin kutsutulla optiovuodella, 28. helmikuuta 2023 asti.

Tesistä neuvoteltiin 3. joulukuuta 2019 lähtien. Pitkiksi venyneet neuvottelut päätyivät sopimuksettomaan tilaan, kun edellinen sopimuskausi päättyi.

Rautatiealan työehtosopimusta sovelletaan raideliikenteen sopimusalalla työskenteleviin henkilöihin. Työehtosopimuksen sisällöstä tiedotetaan kokonaisuudessaan vielä myöhemmin.

1 Palkat nousevat, jaettavaksi myös paikallinen erä

Palkkoihin tulee 2 % yleiskorotus 1. huhtikuuta 2020 ja 1 % yleiskorotus 1. huhtikuuta 2021.

Lisäksi jaettavaksi tulee 0,3 % yrityskohtainen erä niin sanotulla työntekijän perälaudalla. Tämä tarkoittaa, että jos erän jakamisesta ei päästä työpaikalla sopuun, se jaetaan yleiskorotuksena koko henkilöstölle.

2 Näin lisät nousevat

Euromääräisiä lisiä korotetaan 3,3 %. Ensimmäinen korotus on 2 % ja se tehdään 1. huhtikuuta 2020.

Toinen korotus on 1,0 % ja se tehdään 1. huhtikuuta 2021. Lisäksi jaettavaksi tulee 0,3 % yrityskohtainen erä niin sanotulla työntekijän perälaudalla. Tämä tarkoittaa, että jos erän jakamisesta ei päästä työpaikalla sopuun, se jaetaan yleiskorotuksena taulukoihin.

3 Kiky poistuu

Kilpailukykysopimukseen sisältyvät vastikkeettomat kiky-tunnit siirtyvät uuden tesin myötä historiaan. Kiky poistuu kokonaisuudessaan 1. tammikuuta 2021.

Lisätiedot:

Teppo Järnstedt, puheenjohtaja, Raideammattilaiset JHL, 050 537 2412

Hannu Mattila, sopimustoimitsija, JHL, 040 582 3631