Siirry sisältöön

Neljät neuvottelut maaliin, yhdet käyntiin – näin JHL neuvotteli työehdoista tällä viikolla

Osa tes-neuvotteluista eteni tulokseen asti. Joissakin neuvottelupöydissä taas osapuolet hakevat vielä yhteistä säveltä.

Neuvottelut JHL:n eri alojen työehtosopimuksista käyvät kuumina, kun sopimuskaudet ovat katkolla ja työnantajat ja työntekijät pyrkivät pääsemään sopuun työehdoista seuraavien noin kahden vuoden ajaksi.

Maaliskuun 10. viikolla saatiin iloisia uutisia neljästä neuvottelupöydästä: rautatiealalta, Palvelutyönantajat Paltan erityisaloilta, Työväenperinnelaitoksista ja Finnverasta.

Kaikissa näissä pöydissä on syntynyt ratkaisu. Neuvottelutulokset odottavat vielä osapuolten hallintojen hyväksymistä.

Rautatiealalle tuli ratkaisu pitkän kädenväännön tuloksena. Neuvottelut alkoivat jo joulukuussa ja lopulta ala velloi sopimuksettomassa tilassa. Uudessa tesissä palkankorotukset noudattelevat yleistä linjaa.

Energia-alan neuvottelut käynnistyivät

Samaan aikaan toisaalla vasta kylvettiin ratkaisun siemeniä. Energia-alan työntekijöiden tes-neuvottelut käynnistyivät. Osapuolet keskustelivat neuvottelujen käytännön asioista ja seuraavassa tapaamisessa on tarkoitus, että työnantaja ja työntekijät esittelevät toisilleen tavoitteensa.

Sivistysalan neuvotteluissa  pöydällä olivat sekä yksityisen opetusalan että yliopistojen työehdot.

Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön neuvotteluissa alkoivat keskustelut kiky-tunneista sekä muista työaikamääräyksistä. Neuvotteluita käytiin hyvässä hengessä. Neuvottelut jatkuvat 11. maaliskuuta.

Niin ikään sivistysaloihin kuuluvan Kansallisgallerian neuvotteluissa käytiin keskiviikkona  keskustelua työ- ja matka-ajoista. JHL:n aluetoimitsija Tiina Sulinin mukaan työajoista puhuttaessa sivuttiin kiky-tunteja yleisellä tasolla.

Sulinin mukaan neuvotteluille on nyt sovittu useita aikoja. Seuraavan kerran Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan 12. maaliskuuta.

Kuntapuolella käsiteltiin tavoitteita

Kuntaneuvotteluissa pääneuvotteluryhmä piti neuvottelutaukoa, mutta alatyöryhmät ovat olleet koolla käsittelemässä tarkemmin annettuja neuvottelutavoitteita. Pääneuvotteluryhmä kokoontuu seuraavan kerran 13. maaliskuuta.

Kuntien teknisten työ- ja virkaehtosopimuksen neuvottelujen alkamista on aikaistettu. Neuvottelut alkavat 10. maaliskuuta. Alun perin neuvottelujen oli määrä alkaa 17. maaliskuuta.

Kuntien tuntipalkkaisten työ- ja virkaehtosopimuksen TTES:n neuvottelut jatkuivat perjantaina. Neuvottelussa käytiin läpi JHL:n sopimustavoitteet.

– Kävimme keskustelua tavoitteissamme olleista työaikamääräyksistä sekä ehkä haastavaksikin muodostuvista korvausesityksistämme, sanoo sopimuksesta neuvotteleva sopimustoimitsija Karita Alanko.

Valtion pöydässä keskusteltiin koronaviruksesta

Valtion työehtosopimusneuvottelujen pääneuvotteluryhmä jatkoi neuvotteluja torstaina. Työnantajapuoli kertoi, millaisia suunnitelmia sillä on koronaviruksen torjumiseksi. Sitten osapuolet keskustelivat syvällisesti työntekijäpuolen työaikatavoitteista.

– Henki neuvotteluissa oli rakentava, viime viikkoa parempi. Tämä ei toki tarkoita, että yhteisiä näkemyksiä tässä vaiheessa vielä löytyisi, kuvaa JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch.

Avaintesistä neuvoteltiin torstaina. Hyvässä hengessä sujuneessa tilaisuudessa oli puhetta muun muassa työaikaesimerkeistä.

Sekä yksityisellä sosiaalipalvelualalla että kunta-alalla osapuolet keskustelivat muun muassa kikystä.

Lisäksi jatkuivat neuvottelut kirkon työehtosopimuksesta. Näissä neuvotteluissa erityisiä haasteita aiheuttaa kiky.

Ajankohtaisen neuvottelutilanteen JHL:n aloilla näet täältä.