Siirry sisältöön

Tes-neuvottelut jatkuivat usealla alalla, kikystä kiihkeää kädenvääntöä

Tällä viikolla mankelissa oli muun muassa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Energia-alan työntekijöiden neuvotteluja on valmisteltu kovaa vauhtia.

Sopimusneuvottelut käynnistyivät tai jatkuivat usealla alalla helmikuun kolmannella viikolla.

Energia-alan työntekijöiden tes-neuvottelut ovat alkamassa. Työntekijöiden nykyinen tes päättyy 31. maaliskuuta. Alan toimihenkilöt saivat työehtosopimuksen viime viikolla, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

– Energia-alan neuvottelut  ovat alkamassa. Isoja asioita pöydällä: muun muassa kiky pois, tes-tekstit ja palkankorotukset, twiittasi JHL:n energia-alasta vastaava sopimusneuvottelija Kari Lehtinen.

– Arvelen neuvotteluista tulevan vaikeat. Erityisesti alalla hiertää kikyn tuomat 24 h, Lehtinen kirjoitti blogimerkinnässään JHL:n verkkosivuilla.

Kiky hiertää monilla aloilla

Neuvottelijat vääntävät kättä kikystä eli kilpailukykysopimuksesta muissakin pöydissä. Yksityisen sosiaalipalvelualan osapuolet pääsivät neuvottelemaan sen jälkeen, kun osapuolet alkuviikosta esittivät vaatimuksensa toisilleen kirjallisina.

JHL:n ja muiden palkansaajajärjestöjen merkittävimpänä vaatimuksena on kannustava palkkaus. Työntekijäpuoli vaatii kikyn poistamista työsopimuksesta myös yksityisellä sosiaalipalvelualalla.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla ei ole toistaiseksi juuri tapahtunut edistystä suuntaan tai toiseen, kertoo sopimusneuvottelija Kari Bagge.

Tällä viikolla neuvottelut jatkuivat myös kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksesta (TTES). Lisäksi neuvoteltiin palvelualojen työnantajat Paltaan kuuluvasta valtion rahoitusyhtiö Finnveran työehtosopimuksesta ja niin ikään Paltan piiriin kuuluvista työkeskusten ja urheilujärjestöjen teseistä sekä neuvonta-alan runkosopimuksesta.

Finnveran neuvotteluissa tapahtui edistystä, kertoo sopimusneuvottelija Sari Jokinen. Seuraava tapaaminen on 28. helmikuuta. Samoin työväenperinnelaitosten neuvottelut edistyivät vauhdilla.

Ensi viikolla neuvottelut jatkuvat edellä mainittujen lisäksi muun muassa raideammattilaisilla, sivistysaloilla, Kansallisgalleriassa ja urheilujärjestöillä.