Siirry sisältöön

JHL: Avustajia lisättävä vauhdilla sairaaloihin ja kuntiin – Hoiva-ammattilaisten eläköitymispaniikki vaatii ratkaisua tässä ja nyt

Kuntien ja valtion on pikimmiten laadittava koulutussuunnitelmat, jotka turvaavat henkilöstön riittävyyden kaikissa tehtävissä, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Kuntien eläkevakuutusyhtiö Kevan tuoreet luvut puhuvat lohdutonta kieltä: kuntien ja valtion hoito- ja hoiva-alan työntekijät eläköityvät kestämättömällä tahdilla.

Vuoteen 2039 mennessä esimerkiksi sairaanhoitajista eläköityy arviolta hieman yli puolet ja henkilökohtaisista avustajista 58 prosenttia. Koulunkäyntiavustajilla vastaava luku on 54 prosenttia.

Tahti on niin hälyttävä, että kurssin korjaamiseksi tarvitaan ripeitä ja tehokkaita toimia: koulutussuunnitelmia ja avustavan työn lisäämistä, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Suomen hallitus esitteli helmikuun alussa muutoksia, joita se on kaavaillut vanhuspalvelulakiin.

– Niiden keskeinen ajatus oli, että hoitajien koulutusta lisätään. Hoitajien määrän lisääminen ei kuitenkaan auta nykyiseen tilanteeseen, jos avustavaa työtä ei lisätä sairaaloissa ja kunnissa. Avustavan työn poistuma on erittäin suuri, sanoo Niemi-Laine.

Niemi-Laineen mukaan kunta-alalla ja valtiolla olisi pikimmiten tehtävä koulutussuunnitelmat, joilla turvataan henkilöstön riittävyys kaikissa tehtävissä.

– Siten jarrutetaan myös työkyvyttömyyseläkkeiden määrän kasvua.

JHL on pitkään vaatinut hoiva-avustajille omaa  koulutusta, mikä on tullutkin nyt mahdolliseksi. Lisäksi JHL painottaa, ettei hoiva-avustajilla saa korvata lähihoitajia.

– Kaikkia osaajia tarvitaan palveluketjuissa, huomauttaa Päivi Niemi-Laine.

Lisätiedot:
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772