Siirry sisältöön

Lapin yliopiston käynnistämä YT-menettely on ylimitoitettu

Ylimitoitettua säästötavoitetta tavoitellaan irtisanomisilla.

Lapin yliopisto ilmoitti henkilöstölle tänään, että aloittaa YT-menettelyn henkilöstön vähentämiseksi. Syyksi ilmoitetaan yliopiston taloudellinen tilanne. Henkilöstökuluista on säästettävä vuosittain 2,5 miljoonaa euroa, jotta tulos saadaan positiiviseksi ja jotta yliopistolla on mahdollisuus investoida tulevina vuosina. Irtisanomiset koskevat n.40 työntekijää.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry katsoo, että yt-prosessi on ylimitoitettu. Yliopistojen talous kaikkinensa on parantumassa, sillä esimerkiksi yliopistoindeksin jäädytys on poistettu. Sen myötä rahoitusta on siis tulossa myös Lapin yliopistolle. Lisäksi myös mm. Sitran pääomitus uutena tulonlähteenä helpottanee yliopiston tilannetta.

Lapin yliopiston henkilöstö on ollut erittäin sitoutunut konsernin kehittämiseen ja siksi tämänpäiväinen ilmoitus on erityisen järkyttävä. Lisäksi työehtosopimusneuvottelut yliopistoissa ja opetusalalla ovat juuri käynnistyneet, joten ajoitus yliopistolta on vallan erikoinen. Yliopiston ammatti- ja asiantuntijatyön tekijöitä tarvitaan kuitenkin edelleen. Herää kysymys, onko kyseessä työehtojen halpuuttaminen eli siirto halvempien työehtojen piiriin?

Sannamari Sala
JHL:n Lapin aluepäällikkö

Muokattu 11.2.2020 / korjattu kirjoitusvirhe