Siirry sisältöön

JHL: Sitova hoitajamitoitus etenee vihdoin, hoiva-avustajat helpottavat vanhustenhoidon työvoimapulaa

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine iloitsee, että sitova hoitajamitoitus on vihdoin tulossa lakiin. Lakia tarvitaan, koska alan ongelmat eivät ole ratkenneet suosituksilla. Vanhustenhoidon työvoimapulan ratkomisessa auttavat hoiva-avustajat, jotka voidaan jatkossa laskea mukaan hoitajamitoitukseen.

Hallitus antaa hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen eduskunnalle tänään 6. helmikuuta. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on tyytyväinen siitä, että asia etenee vihdoin päätöksentekoon.

– Vanhuspalveluihin tarvitaan sitova hoitajamitoitus, koska alan ongelmat eivät ole korjautuneet laatusuosituksilla. Vielä vuonna 2018 Suomessa oli lähes sata vanhushuollon yksikköä, joissa oli vähemmän henkilökuntaa kuin suositus vaati.

Käytännössä työntekijävaje tarkoittaa sitä, että lähihoitajat eivät ehdi tehdä työtään kunnolla. Pahimmillaan vanhusten ruokailusta ei ole huolehdittu kunnolla eikä heitä ole voitu auttaa ylös vuoteesta.

Lakimuutoksen myötä alalle tarvitaan lähivuosina runsaasti lisää ammattitaitoisia työntekijöitä. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi vuoden 2019 lokakuussa ehdotuksensa siitä, miten vanhustenhoidon mitoitus pitäisi merkitä lakiin. Ministeriön mukaan hoiva-avustajat voidaan laskea mukaan 0,7 hoitajamitoitukseen. Tämä tuo vihdoin apua lähihoitajien eettiseen kuormitukseen, jota he ovat kokeneet työn kiireen vuoksi.

– Hoiva-avustajien ansiosta lähihoitajat voivat käyttää työaikansa tehokkaammin varsinaiseen vanhusten hoitoon. Hoiva-avustajat tukevat vanhuksia muun muassa ulkoilussa, viettävät aikaa heidän kanssaan ja auttavat ruokailuissa sekä hygienian hoitamisessa.

Niemi-Laine vaatii, että hoiva-avustajien tasalaatuinen koulutus on aloitettava välittömästi.

– Koulutukset on laitettava vahvasti liikkeelle hoiva-avustajien ja lähihoitajien osalta.

Niemi-Laine muistuttaa, että monet vanhustenhoidon ammattilaiset työskentelevät pienellä palkalla.

– Työnantajien pitäisi nyt tosissaan havahtua siihen, että palkkoja pitää parantaa. Muuten vanhustenhoitoon on jatkossa vaikea saada ammattitaitoista henkilökuntaa. Nyt on aika korottaa kaikkien palkkoja.

Lisätiedot:
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772