Siirry sisältöön

Sopimusneuvottelut käyntiin yksityisellä sosiaalialalla: Nyt on aika kuroa palkkaeroja umpeen ja poistaa kiky-tunnit

JHL tavoittelee yksityiselle sosiaalipalvelualalle tuntuvia palkankorotuksia, työehtojen parannuksia ja luottamusmiesten aseman vahvistamista. Ilmaisen talkootyön ja kiky-tuntien aika on ohi myös sosiaalipalveluissa.

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta alkavat tänään keskiviikkona 29.1. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tavoittelee neuvotteluissa tuntuvia palkankorotuksia, työehtojen parannuksia ja luottamusmiesten aseman vahvistamista. Kilpailukykysopimuksen tuomat, ilmaiset työtunnit on poistettava alan työehtosopimuksesta ja alan työaika pitää palauttaa kiky-sopimusta edeltäneelle tasolle.

– Palkkaratkaisun pitää pienentää perusteettomia palkkaeroja sosiaalipalvelualan ja kuntasektorin välillä. Tavoitteena on myös tasa-arvoerä tai palkkaohjelma, jolla kurotaan umpeen naisvaltaisen alan palkkaeroa suhteessa miesvaltaisiin aloihin, JHL:n sopimustoimitsija Kari Bagge ja Kalle Honkanen kertovat liiton tavoitteista.

Myös alan palkkausjärjestelmä kaipaa uudistamista. Palkkausjärjestelmän korjaaminen ja palkankorotukset luovat vetovoimaa työvoimapulasta kärsivästä alalle.

JHL:n lisäksi alan työehtosopimuksesta neuvottelevat Terveys- ja Sosiaalialan Neuvottelujärjestö TSN, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia sekä neuvottelujärjestö Salli ry, johon kuuluvat Jyty, Pro ja STHL. Palkkausjärjestelmän korjaaminen ja kiky-tuntien poisto ovat kaikkien liittojen yhteisiä tavoitteita. Työnantajaa neuvotteluissa edustaa EK:n jäsenliitto Hyvinvointiala HALI ry.

Terveyspalvelualalla JHL aloitti sopimusneuvottelut jo perjantaina 24. tammikuuta. Neuvottelutavoitteet ovat samansuuntaisia kuin yksityisellä sosiaalialalla. Siirtyminen viisipäiväiseen vuosilomaviikon laskentaan sekä perhevapaiden kehittäminen ovat tärkeitä tavoitteita kummallakin sopimusalalla.

JHL neuvottelee terveyspalveluiden työehtosopimuksesta osana Terveyspalvelualan Unionia, joka koostuu kahdeksasta ammattiliitosta.

Lisätietoja:
Sopimustoimitsija Kari Bagge, p. 044 773 6190
Sopimustoimitsija Kalle Honkanen, p. 050 406 9313

Voit seurata JHL:n neuvotteluiden etenemistä koko kierroksen ajan sivulta jhl.fi/talkootonohi. Tuoreimmat kuulumiset yksityisen sosiaalipalvelualan sekä yksityisten terveyspalvelualojen sopimusneuvottelujen etenemisestä löydät Twitteristä: JHL (@jhlry) sekä sopimustoimitsija Kari Bagge (@KariBagge). Tunnisteemme on #talkootonohi