Siirry sisältöön

Ääniä liitosta podcast: Työnantajat eivät vieläkään osaa soveltaa tartuntautilakia oikein

Ääniä liitosta -podcast pureutuu tarttuu tällä kertaa rokotepiikkiin. Tartuntatautilain soveltaminen kangertelee monilla työpaikoilla yhä. Työntekijöitä on muun muassa uhkailtu irtisanomisilla ja kehotettu ottamaan työssä vaadittavat rokotteet vapaa-ajallaan.

Tartuntautilaki on ollut voimassa jo hyvän aikaa, mutta työnantajat eivät vieläkään osaa soveltaa lakia tarpeeksi hyvin.

Työntekijöitä on muun muassa uhkailtu työpaikan menetyksellä, jos he eivät ota rokotetta, JHL:n työympäristötoimitsija Merja Hyvärinen kertoo. Työnantajat ovat myös olettaneet, että työntekijät ottavat rokotteet vapaa-ajallaan.

– Oletetaan, että menee vapaapäivänä hoitamaan asian eikä saa mennä työterveyteen. Vapaapäivä menee terveyskeskuksessa, kun odottaa rokotteen saamista, Hyvärinen sanoo Ääniä liitosta -podcastissa.

Kuuntele podcastista, mitä muita ongelmia tartuntautilain soveltamisessa on ollut ja mitä laki oikeastaan määrää sote-alalla työskentelevien rokotuksista.

Myös apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on ottanut kantaa tartuntautilakiin.

Työnantaja ei voi velvoittaa terveydenhuoltoalalla työskentelevää työntekijää ottamaan influenssarokotusta, Sakslin linjaa.