Siirry sisältöön

Finnwatchin raportti paljastaa karut olot teeplantaaseilla: Suomeen tuotavaa teetä kerätään nälkäpalkalla

Suomessa juotavaa teetä saatetaan poimia alle kahden euron päiväpalkalla, Finnwatchin uusin raportti paljastaa. JHL on rahoittanut raportin tekoa.

Finnwatchin tuore raportti paljastaa vakavia ongelmia Suomessa kulutettavan teen tuotannossa.

– Suurin vastuullisuusongelma on hävyttömän alhaiset palkat. Sri Lankassa haastattelemiemme työntekijöiden palkka jäi puoleen elämiseen riittävästä palkasta. Suomessa juotavaa teetä saatetaan poimia alle kahden euron päiväpalkalla, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Raporttia varten Finnwatch haastatteli 120 työntekijää kuudella eri plantaasilla Intiassa ja Sri Lankassa. Tutkitut plantaasit toimittavat teetä suurimmille suomalaisille teetaloille Forsman Tealle ja Nordqvistille sekä kansainvälisille teebrändeille kuten Twiningsille ja Unileverille.

Teentuotannossa on käytössä monia vastuullisuusertifiointeja. Suomessa yleisiä teen vastuullisuussertifikaatteja ovat Rainforest Alliance, Reilu kauppa ja UTZ. Kaikki Finnwatchin tutkimat plantaasit olivat näiden järjestelmien sertifioimia.

JHL on rahoittanut raporttia Finnwatchin Ihmisarvoisen työn tutkimusohjelman kautta. Ohjelmaa tukemassa on myös muita ammattiliittoja. Raportti on saanut myös joukkorahoitusta.