Siirry sisältöön

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä rikkoo lakia: luottamusmiehet pidettiin pimennossa irtisanomisista

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on tyrmistynyt tavasta, jolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä rikkoo YT-lakia. Yhtymän YT-neuvottelut päättyivät lokakuussa isoihin irtisanomisiin. Työnantaja ei kertonut luottamusmiehille ajoissa, keitä mahdolliset irtisanomiset koskevat.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on rikkonut räikeästi yhteistoimintalakia tämän syksyn YT-neuvotteluissa.

– Se on aivan selvää. Työnantajan pitää YT-neuvotteluiden päätyttyä kertoa luottamusmiehille, keihin irtisanomiset kohdistuvat. JHL:n edustajat on pidetty täysin pimennossa. Tämä on törkeää pelisääntöjen rikkomista, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jyrähtää.

Hyvinvointiyhtymässä on töissä noin 400 JHL:n jäsentä. Yhtymä päätti lokakuun alkupuolella yli 50 työntekijän irtisanomisesta ja 40 ihmisen uudelleensijoittamisesta. Irtisanotuista noin 10 on JHL:n jäseniä. Yhtymän YT-neuvottelut päättyivät 3. lokakuuta.

Niemi-Laine pitää irtisanomisia heikosti perusteltuina. Hän hämmästelee, kuka hyvinvointiyhtymässä jatkossa tekee työt, jos ammattitaitoiselle henkilökunnalle näytetään ulko-ovea.

– Sairaaloissa on jo nyt vakava työvoimapula. Kuka tahtoo töihin Lahteen ja lähiseudulle, jos työnantaja toimii näin?

Hyvinvointiyhtymä perustelee irtisanomisia ja uudelleensijoittamisia taloustilanteellaan. Niemi-Laineen mukaan kunnat esittävät usein liian synkkiä lukuja taloudestaan. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on julkinen organisaatio, jonka omistaa 12 Päijät-Hämeen kuntaa.

Lisätiedot:
Päivi Niemi-Laine 040 702 4772