Siirry sisältöön

Rauman kaupungin säästösuunnitelma nostaa ihon kananlihalle

Rauman kaupungin Vahva ja vakaa Rauma- talousohjelma antaa kylmää kyytiä kaupungin työntekijöille

Suurimpana ryhmänä liipaisimen alla ovat kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen pienipalkkaiset naiset, liki 300 henkilöä. Ohjausryhmän esityksen mukaan kaupungin omana työnä tuotettu palvelu ulkoistettaisiin ulkopuoliselle toimijalle. Tämän lisäksi 40% puhtauspalveluista, joita jo nyt on ulkoistettu.

Mikään pikku putiikki ei tätä pystyisi hoitamaan, joten kyse on lopulta markkinoiden avaamisesta isommalle yritykselle. Työntekijät siirrettäisiin vanhoina työntekijöinä ns. liikkeenluovutusperiaatteella. Tässä markkinavetoisessa maailmassa tuo ei kuitenkaan pitkään lämmitä, koska yritykset hakevat aina voittoa kilpailuttamalla toimintaansa heti, kun se vaan on mahdollista. Halvempaa hintaa haetaan työvoimakustannuksista, huonommasta palveluiden laadusta sekä suuremmasta voitosta. Halvemmat työvoimakustannukset tulevat heikompien työsuhde-etuuksien ja halvempien työehtosopimusten muodossa. 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n Satakunnan  alueryhmä vastustaa Rauman kaupungin suunnitelmaa ulkoistaa omana työnä tuotettu palvelu. Kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ovat monien vuosien aikana kehittäneet omaa toimintaansa jatkuvasti vähenevien henkilöstöresurssien voimin. Henkilöstö on työhönsä sitoutunutta, osaavaa, kouluttautunutta ja innostunutta. Miksi työnantaja haluaa tästä valiojoukosta päästä eroon?

JHL on Suomen suurin hyvinvointialojen ammattiliitto. Jäseniä on noin 200 000. He työskentelevät kunnissa, valtiolla, seurakunnissa, yksityisellä opetus-, sosiaali- ja terveyspalvelualalla, kuntien ja valtion liikelaitoksissa ja osakeyhtiöissä, yleishyödyllisissä yhteisöissä, yhdistyksissä ja säätiöissä. Aluetoimistoja on 9 ja 1 toimipiste. Aluetoimistoverkosto kattaa koko maan. Satakunnan aluetoimisto sijaitsee Porissa ja jäseniä Satakunnassa on noin 12 000.

JHL ry, Satakunnan aluetoimisto ja alueryhmä

Satu Joensuu
puheenjohtaja
JHL Satakunnan alueryhmä

Seija Johansson
aluepäällikkö
JHL Satakunnan aluetoimisto