Siirry sisältöön

Reservipoliisien käyttö siirtäisi julkista valtaa poliiseilta siviileille, JHL katsoo lausunnossaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vastustaa lausunnossaan hallituksen esitystä reservipoliiseista. Reservipoliisien oikeus voimankäyttöön toisi mukanaan hankalia vastuukysymyksiä eikä reservipoliiseilla olisi riittävästi kokemusta ja osaamista viranomaisille kuuluvasta työstä.

Poliisien valtaoikeuksia ei kannata siirtää siviileille, JHL toteaa reservipoliiseja koskevassa lausunnossaan. Liitto suhtautuu kielteisesti hallituksen esitykseen, joka koskee reservipoliiseja.

Reservipoliisien käyttö olisi vaikeaa, koska heillä ei ole riittävästi osaamista ja kokemusta vaativasta työstä. Reservipoliisien voimankäyttöoikeus toisi mukanaan hankalia vastuukysymyksiä.

JHL ymmärtää, että Suomessakin kannattaa varautua poikkeuksellisiin kriisitilanteisiin, joiden hoitamiseen virkapoliisien resurssit eivät riitä. Tällaiset poikkeustilanteet pitäisi hoitaa niin, että poliisi saa virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta. Myös tulli voi mahdollisesti antaa virka-apua.

JHL muistuttaa, että oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu vahvasti julkisen vallan käyttö. Virkamiehillä on asemansa takia selkeät vastuut ja velvollisuudet. Julkinen valta on määritelty myös perustuslaissa eikä valtaa kannata siirtää poliiseilta siviileille.

Lue JHL:n lausunto kokonaisuudessaan.