Siirry sisältöön

JHL pitää hallituksen irtisanomislakisirkusta turhana temppuna, jonka hyödyt jäävät olemattomiksi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on edelleen sitä mieltä, että hallituksen ajama muutos irtisanomislakiin on täysin tarpeeton. JHL muistuttaa, että lakimuutoksen vaikutuksia sukupuolten asemaan työmarkkinoilla ei ole arvioitu kunnolla.

Hallituksen ajama muutos irtisanomislakiin on tarpeeton poliittinen temppu, jonka hyödyt jäävät olemattomiksi. Tämäkin hallituksen lakiesitys on puutteellinen, JHL:n hallitus katsoo. Muun muassa yrityskokoon perustuvaan irtisanomiskynnyksen, sukupuolen ja työllisyysvaikutuksia tulisi arvioida tarkemmin.

Koko hanke on perimmiltään yrittäjäjärjestöjen nöyristelyä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sivaltaa.

– Edes hallituksen omien selvitysten mukaan lakimuutoksen vaikutusta työllisyyteen ei tiedetä. Mahdolliset vaikutukset ovat asiantuntijoiden mukaan niin pieniä, että niillä ei ole merkitystä. Hallituksen ainoa syy ajaa koko hanketta tuntuu olevan halu miellyttää yrittäjäjärjestöjä samalla talloen matalapalkka-alojen työntekijät jalkoihinsa.

JHL:n hallitus päätti tänään 7. marraskuuta lopettaa tältä erin poliittisen työtaistelun, jolla liitto on vastustanut irtisanomislakia. Tarpeen vaatiessa järjestöllisten toimien tarvetta harkitaan uudelleen.

Niemi-Laine muistuttaa, että JHL ja muu ay-liike sai poliittisilla lakoilla hallituksen muuttamaan alkuperäistä lakiesitystä huomattavasti.

– Lakiesityksestä poistettiin mielivaltainen henkilömääräraja, joka olisi jakanut työntekijät irtisanomissuojan osalta tiukasti kahteen kastiin. Samalla hallitus tajusi, että karenssia on lyhennettävä. JHL:n ja koko ay-liikkeen vahva painostus johti siihen, että henkilöperusteisesta irtisanomisesta johtuva karenssi lyhenee 90 päivästä 60 päivään. Vielä keväällä hallitus kaavaili myös, että alle 30-vuotiaille voisi tehdä määräaikaisia työsopimuksia ilman perusteluita. Tämä esitys saatiin kokonaan nurin.

Vahva kolmikanta tekee Suomessa paluuta, Niemi-Laine sanoo. JHL:n hallitus vaatii, että työttömiä kyykyttävä aktiivimalli otetaan uuteen, kolmikantaiseen arviointiin. Myös niin kutsuttu aktiivisen työnhaun malli eli aktiivimalli kakkonen on tarkoitus valmistella kolmikantaisesti.

Lisätiedot: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772