Siirry sisältöön

Viranhaltijoita ja virkamiehiä edustavat liitot: Virkasuhteella työskentelevien takaisinottovelvoitetta ei syytä lyhentää

Hallitus esittää virkasuhteisten työntekijöiden työehtoihin useita muutoksia. Viranhaltijoita edustavat liitot vastustavat työnantajan takaisinottovelvoitteen lyhentämistä ja koeajan pidentämistä. Julkisen alan unioni JAU, Juko ja Pardia antoivat lakiehdotuksesta yhteisen lausunnon syyskuussa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja muut viranhaltijoita ja virkamiehiä edustavat liitot näkevät monia ongelmia hallituksen lakiesityksessä, joka koskee virkasuhteessa työskenteleviä.

Hallitus tahtoo muun muassa pidentää koeaikoja, lyhentää työnantajan takaisinottovelvoitetta ja mahdollistaa pitkäaikaistyöttömien palkkaamisen määräaikaiseen työhön ilman perustetta. Julkisen alan unioni JAU, Juko ja Pardia vastustavat näitä hallituksen esittämiä muutoksia. Julkisen alan unionin jäseniä ovat JHL ja Jyty.

Liittojen mukaan viranhaltijoiden ja virkamiesten takaisinottovelvoitteen lyhentämiselle ei ole kunnollisia perusteita. Hallituksen mukaan lyhempi takaisinottovelvoite vähentäisi työnantajien hallinnollista taakkaa eli hallinnollisen työn määrää. Liitot muistuttavat, että esimerkiksi valtiolla takaisinottovelvoitteen hoitaminen on käytännössä hyvin yksinkertaista. Virkamiehiä irtisanonut virasto voi tiedustella työvoimaviranomaiselta esimerkiksi sähköpostilla, vieläkö irtisanotut etsivät töitä. Jos irtisanottuja on vielä työnhakijoina, välttyy virasto kokonaan rekrytointimenettelyltä, koska virka voidaan täyttää tarjoamalla sitä aiemmin irtisanotulle.

Liitot antoivat lakialoitteesta lausunnon eduskunnan hallintovaliokunnalle torstaina 6. syyskuuta.

Lue lausunto kokonaisuudessaan.