Siirry sisältöön

JHL lausunnossaan: Suomessa olisi syytä miettiä samapalkkaisuuden edistämistä lailla

Samapalkkaisuuden edistämiseksi tarvitaan selkeä toimenpideohjelma ja sille rahoitus, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL toteaa lausunnossaan. Lausunnon mukaan Suomessa olisi myös hyvä pohtia samapalkkaisuuden edistämistä lailla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL katsoo lausunnossaan, että Suomessa tarvitaan selkeä toimenpideohjelma samapalkkaisuuden edistämiseksi. Ohjelmalla on myös järjestettävä rahoitus. Suomessa olisi syytä myös miettiä samapalkkaisuuden edistämistä lailla, kuten Islannissa tehdään. JHL jätti lausunnon tasa-arvo-ohjelman väliraportista sosiaali- ja terveysministeriölle perjantaina 26.1.2018.

JHL muistuttaa, että Suomessa työmarkkinat ovat yhä selvästi jakautuneet mies- ja naisvaltaisiin aloihin. Joissakin ammateissa on jopa otettu takapakkia. Ammatinvalintaan vaikuttavat muun muassa kulttuuritausta ja työmarkkinoiden rakenne.

JHL pitää tärkeänä myös perhevapaauudistusta. Isille kiintiöityjen vapaiden määrää pitää lisätä. Perhevapaauudistusta ei tule erottaa tasa-arvo-ohjelmasta.

Lausunnossaan JHL kiinnittää huomiota myös ulkomaalaistaustaisten työllistymiseen, sukupuolten tasa-arvoon koulutuksessa, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan sekä tasa-arvonäkökulman huomioimiseen päätöksenteossa.

Lue JHL:n lausunto tasa-arvo-ohjelman väliraportista kokonaisuudessaan.