Siirry sisältöön

Koti on monen työpaikka – mutta ovatko työolot kunnossa?

JHL:n sopimustoimitsija Veikko Lehtonen kertoi Tampereen apuvälinemessuilla, mitä työntekijän ja työnantajan pitää muistaa, kun työtä tehdään toisen kotona.

Moni JHL:n jäsen tekee töitä toisen kotona. Työnantajan pitää huolehtia siitä, että työn vaaratekijät on minimoitu ja  esimerkiksi työssä tarvittavat suojaimet ovat kunnossa.

JHL:n sopimustoimitsija Veikko Lehtonen kertoi apuvälinemessuilla, että esimerkiksi henkilökohtaisten avustajien työoloissa on monesti petraamisen varaa.

– Avustajat esimerkiksi tekevät raskaita nostoja ilman kunnollisia apuvälineitä. Työnantajan pitäisi huolehtia apuvälineistä ja myös opastaa niiden käytössä.

Lehtonen muistuttaa myös, että avustajan auto ei ole taksi.

– JHL suosittelee, että avustettavaa ei kuljettaisi omalla autolla. Yksi syy tähän on vakuutusturva. Tilanne on tietenkin erilainen, jos työnantajana on esimerkiksi kunta ja vakuutusasiat on erikseen sovittu.

Työsuhteen ehtojen pitää muutenkin olla kunnossa silloinkin, kun työpaikka on toisen kotona. Esimerkiksi työterveyshuolto kuuluu kaikille työntekijöille. Työnantajan pitää myös huolehtia siitä, että työhön liittyvät vaarat selvitetään ja minimoidaan.

– On myös työnantajan etu, että työntekijät pysyvät terveenä.

Myös työsopimus pitää tehdä kirjallisestai huolimatta siitä, missä työtä tehdään. Siitäkin kannattaa sopia jo hyvänä hetkenä, miten hankalissa tilanteissa toimitaan, Lehtonen vinkkaa.