Siirry sisältöön

Syksy ja talvi tuovat mukanaan työmatkatapaturmat – mutta niitä voi myös ennaltaehkäistä

Suurin osa työmatkatapaturmista tapahtuu syksyn ja talven huonon jalankulkusään aikana.

Valtakunnallinen tapaturmapäivä, perjantai 13.päivä muistuttaa, että työtapaturmia voi ennaltaehkäistä myös itse.

Tapaturmavakuutuskeskuksen työmatkatapaturmien tilastoanalyysista käy ilmi, että korvattuja työmatkatapaturmia sattuu palkansaajille vuosittain noin 20 000. Näistä 73 prosenttia on kaatumisia, liukastumisia sekä kompastumisia.

Syksyllä on erityisen tärkeää kiinnittää huomio työmatkatapaturmien ennaltaehkäisyyn. Tapaturmavakuutukeskuksen mukaan suurin osa kaatumisista tapahtuu marraskuusta maaliskuuhun, kun suurissa kaupungeissa keli on erityisen huono. Suurin osa työmatkatapaturmista tapahtuu jalankulkijoille.

Tapaturmavakuutuskeskus muistuttaa, että jokainen liikkuja voi itse toiminnallaan ja valinnoillaan vaikuttaa työmatkojen turvallisuuteen esimerkiksi seuraamalla sääennusteita ja kelivaroituksia. Työnantaja voi puolestaan sisällyttää työmatkojen turvallisuuden osaksi työpaikan turvallisuusjohtamista.

Työnantaja voi parantaa työmatkaliikkujien turvallisuutta myös muun muassa työn järjestelyillä, koulutuksella ja tiedotuksella, työpaikan lähiympäristön turvallisuudella ja  tarjoamalla turvavarusteita työmatkaliikkujille.

Lue lisää työmatkatapaturmien ennaltaehkäisystä:

Ilmatieteen laitos: Ajankohtainen jalankulkusää ja tietoa siitä, miten erittäin liukkaat kelit syntyvät

Työturvallisuuskeskus: Turvallisesti työliikenteessä − Toimintamalleja ja vinkkejä työyhteisöille 

Liukastumisvaroitus –palvelu, jossa liukkaasta kelistä varoitetaan tekstiviestillä. Palvelu saatavissa vain joissain kaupungeissa.

Tapaturmapäivän sivut ja vinkkejä kiireessä syntyvien työtapaturmien hallintaan