Siirry sisältöön

JHL blogi: Löytyykö tahtoa kotihoidon kriisin ratkaisuun?

JHL:n työympäristötoimitsija Tuula Haavasoja kirjoittaa blogissaan kodinhoitajien työn kriisistä.

Viime aikoina uutisiin on nostettukodinhoitajien suuret sairauspäivien määrät. Haavasoja toteaa, että kaikkien tiedossa pitäisi olla niiden taustralla olevat syyt: työn määrä ja kuormitus ovat liian suuria, työtapaturmiin ja väkivaltatilanteisiin ei tartuta, eettistä kuormitusta ei huomioida.

Kotihoidon työntekijöiden määrää on supistettu samalla kun asiakkaiden määrä on huomattavasti noussut. Säästöt resursseissa ovat johtaneet miljoonien kustannuslisäyksiin sairauspoissaolojen sijaisuuksissa ja työkyvyttömyyseläkkeiden kasvussa.

Kotihoidon kriisin ratkaisuksi Haavasoja esittää, että sijoittamalla sairauspoissaoloihin, tapaturmakustannuksiin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin käytettävät rahat muutaman vuoden takaisinmaksuviiveellä henkilöstön työolojen parantamiseen, huononemisen kierre saadaan katkaistua ja työoloja parannettua.

Lue lisää JHL blogista Kodinhoitajan työ kriisissä – ratkaisuja tiedetään, löytyykö tahtoa?