Siirry sisältöön

Valviran ohjeet lähihoitajille rekisteröitymisasiassa

Valvira ohjeistaa lähihoitajia siitä, miten heidän kannattaa toimia terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattihenkilörekisterihin rekisteröitymisessä. Muun muassa Terhikissä pitkään olleita lähihoitajia Valvira ohjeistaa odottamaan lainmuutosta. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee sosiaalihuollon ammattihenkilölainsäädännön muuttamista.

Valvira ohjeistaa:

  • Terhikissä 1.3.2016 olleita lähihoitajia, jotka toimivat sosiaalihuollon tehtävissä,
  • vuonna 2016 valmistuneita lähihoitajia, jotka odottavat Suosikki-rekisteröintiä
  • sosiaalihuollon tehtävissä toimivia lähihoitajia, jotka eivät ole kummassakaan rekisterissä
  • sosiaalihuollon tehtävissä toimivia lähihoitajia, jotka ovat helmikuun 2016 jälkeen hakeutuneet vain Terhikkiin
  • terveydenhuollon tehtävissä toimivia lähihoitajia

Valviran ohjeistus kokonaan.

Lähihoitajat ovat kokeneet tilanteen kohtuuttomaksi, sillä heidän on lainsäädännön mukaan rekisteröidyttävä sekä terveydenhuollon että sosiaalihuollon ammattihenkilörekistereihin. Sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmisteleekin nyt sosiaalihuollon ammattihenkilölainsäädännön muuttamista.

Lakiesitys menee eduskuntaan syksyllä ja sosiaalihuollon ammattihenkilölainsäädäntöön halutaan lisätä mm. kuntoutuksen ohjaaja AMK tutkinto. JHL:n mielestä sosiaalihuollon laillistettuihin ammatteihin on lisättävä myös yhteisöpedagogin AMK tutkinto. Liiton kanta on myös se, että vajaamielishoitajat ja päivähoitajat pitäsisi ottaa nimikesuojauksen piiriin. JHL valmistelee asiaa ministeriöön.

(Alkuperäinen uutinen julkaistu 26.4.2017)