Siirry sisältöön

JHL huolissaan kuihtuvan THL:n tulevaisuudesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti tänään irtisanovansa yt-neuvottelujen päätteeksi lähes 100 työntekijää. Lisäksi väkeä vähennetään eläkkeelle siirtymisillä ja määräaikaisia palvelussuhteita päättämällä lähes 130 henkilöllä. Valtion henkilöstöä edustava Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL perää maan hallitukselta toimia irtisanottavien uudelleentyöllistymisen tukemiseksi ja valtion tutkimuslaitosten tulevaisuuden turvaamiseksi.

Irtisanomiset ovat seurausta vuonna 2013 tehdystä valtion tutkimusrahoituksen uudelleenjärjestelystä, jonka yhteydessä silloinen maan hallitus päätti koota rahoitusta ja leikata laitosten määrärahakehyksiä. Tuolloin oppositiossa olleet nykyiset hallituspuolueet pitivät laitosten toiminnan turvaamista tärkeänä. Sen jälkeen hallitukset ovat tehneet kuitenkin vielä lisäleikkauksia. JHL vaatiikin nyt hallitukselta rahoitusmallin arviointia ja julkisen tutkimuksen pelastamista enemmiltä vaurioilta.

– THL:n vuosittain toistuvat supistukset ja irtisanomiset ovat rampauttaneet laitoksen toimintakyvyn ja tulevaisuus näyttää synkältä. Tuloksellista työtä tekevälle henkilöstölle tällainen politiikka on todella julma, suomii JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch tilannetta.

JHL edellyttää, että hallitus kiinnittää erityistä huomiota THL:stä irtisanottavien työllistymisen edellytyksiin ja kantaa vastuunsa valtion henkilöstöstä.

– Lisäksi vaadimme hallitukselta rehellistä selvitystä siitä, mihin tutkimuslaitosten rahoituksen leikkauksilla tähdätään ja onko hallituksella suunnitelmia vahingollisen kurssin kääntämiseksi, Karrasch jatkaa.

Lisätietoja:
neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch, p. 040 7289046
THL:n pääluottamusmies Sami Mustala, p. 029 524 8664