Siirry sisältöön

Lausunto vapaaehtoistoiminnasta

Vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittänyt työryhmä esittää, että vapaaehtoistyön koordinoinnin vastuuministeriöksi määritellään oikeusministeriö ja luodaan verkkosivu, jossa vapaaehtoistoimintaa koskevat ohjeet järjestöille ja vapaaehtoisille esitetään selkeällä kielellä. JHL kannattaa oikeusministeriötä vastuuministeriöksi vapaaehtoistyöhön liittyvien lupa-, vastuu- ja velvollisuuskysymysten juridisen luonteen vuoksi.

Liitto kuitenkin muistuttaa, että vapaaehtoistyö ei voi korvata julkisia palveluja eikä julkisten palvelujen tuottajien velvollisuuksia, mutta sen on oltava jatkossakin houkutteleva ja helppo tapa osallistua ja auttaa mielekkäästi.  Siksi vapaaehtoistyötä pitää liiton mielestä voida tehdä itse kullekin henkilölle sopivalla tavalla, ilman riskiä esimerkiksi epäselvistä oikeus- tai verotuskäytännöistä tai seuraamuksista.

JHL on työryhmän kanssa samoilla linjoilla muun muassa siinä, että verovapautta ei pidä laajentaa. Yritysten ja julkisen palveluntuottajan teettämää verovapaata työtä vapaaehtoisilla ei liiton mielestä voida laajentaa kestävästi nykyisestä.

Samoilla linjoilla työryhmän kanssa liitto on myös siinä, että TE-toimistot ohjeistavat nykyistä selvemmin työttömiä heidän mahdollisuduestaan osallistua vapaaehtois- ja talkootyöhön. Nykyään asiasta vallitsee epävarmoja mielikuvia täsmällisen tiedon sijaan.

JHL:n lausunto vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävän työryhmän loppuraporttiin (pdf)