Siirry sisältöön

Motiivi 10 puhuu kuolevien avustajasta ja työn eettisestä kuormasta

. On raskasta nähdä omaisten suru ja luopumisen tuska ja tuntea samalla itse avuttomuutta, koska voi parhaassakin tapauksessa lievittää vain potilaan kipuja, sanoo Piret Parviainen Kouvolalainen Piret Parviainen on erikoistunut ALSia sairastavien avustamiseen.

– ALSiin ei ole parannuskeinoa.  Silti en vaihtaisi pois yhtäkään päivää, hän sanoo.

Motiivi seurasi, kun Piret Parviainen avusti saattohoidossa olevaa ALS-potilasta Liisa Surakkaa.

– Läsnäololla ja paijaamisella on uskomattoman suuri vaikutus. Liisan kasvot siliävät, hengitys tasaantuu ja kivutkin lievittyvät, Parviainen sanoo ja sivelee tämän olkapäätä.
Juttu kuolevien avustajasta Piret Parviasesta löytyy Motiivin syyskuun numerosta, joka ilmestyy 30.9. Juttu luettavissa Motiivi verkkolehdestä jo nyt.

Eettinen kuorma uuvuttaa

Oma arvomaailma on kallio jalkojen alla, sanoo Tuire Ruuska. Työ kuluttaa, jos sitä ei saa tehdä niin hyvin kuin haluaisi. Hoito- ja hoivatyössä työn eettinen kuorma voi nousta lähes sietämättömiin mittoihin ja johtaa työntekijän uupumiseen tai kyynistymiseen.

Motiivin haastattelussa hoito- ja hoivatyön eettistä kuormittavuutta pohtii kehitysvamma-alalla työskentelevä Tuire Ruuska.

– Oma arvomaailma on kallio jalkojen alla. Lisäksi asianmukainen ohjeistus ja ammatillinen lähestymistapa auttavat, kun joutuu painimaan kipeiden eettisten ratkaisujen kanssa, hän sanoo.

Tuire Ruuska työskentelee johtavana ohjaajana Tampereella Nuutisarassa, joka tarjoaa päivä- ja työtoimintaa kehitysvammaisille aikuisille.

Lisää Ruuskan mietteitä syyskuun Motiivissa, joka ilmestyy 30. 9.