Siirry sisältöön

Muuttumisen sietämätön keveys ja vapautettu leijona

Kurkistuksia työelämään-kolumnisarjassa työyhteisökehittäjä Johanna Karatmaa keskittyy pohtimaan muuttumisen vaikeutta ja monimutkaisuutta.

Karatmaa sanoo ääneen sen, mitä yleensä ei sanota – muuttumattomuus on mukavuutta, muutos tuo mukanaan epävarmuuden omasta osaamisesta ja tulevaisuuden hallittavuudesta.

Mitä suuremmasta ja kokonaisvaltaisemmasta muutoksesta on kyse, sitä enemmän se edellyttää työskentelyä myös syvällisellä ajattelu- ja tunnetasolla. Monesti muutoksen tielle lähdetään vasta pakon edessä, kun mitään muita vaihtoehtoja ei enää ole, Karatmaa kirjoittaa.

Aikaisemmat vastoinkäymiset saattavat lannistaa muutosta pohtivan niin, että uuden edessä hän tyytyy kulkemaan vanhoja polkuja – kuten vapauteen päästetty eläintarhan leijona. Ei uskota, että omalla toiminnalla olisi merkitystä.

Karatmaa korostaa, että tämän päivän työelämä ei ole ennen-jälkeen tai joko-tai –maalimaa. Uutta kohti mentäessä mukana kannetaan myös sitä menneisyyttä. Se, mitä muutoksessa olisi syytä tehdä on miettä: mistä vanhasta olisi hyvä luopua ja mitä vanhaa olisi tärkeää viedä tulevaan. Myös täysin uudelle pitää silmät pitää avoimena, hän sanoo.

 Lue kolumni Uuteen vuoteen vanhoin vai uusin kujein? kokonaan