Työaika pätkätyössä

Työaika pätkätyössä Työaikaa on se aika, jonka työntekijä on velvollinen tekemään työtä tai olemaan työnantajan käytettävissä.

Työaika voidaan järjestää monin eri tavoin. Työntekijä voi tehdä säännöllisesti viisipäiväistä viikkoa, pelkkää yötyötä, työaika voi tasoittua tasoittumisjaksoihin tai olla joka päivä saman mittainen. Työaikaa voidaan järjestellä lukemattomin eri tavoin, joista voidaan sopia työehtosopimuksella, työpaikkatasolla tai joissain tapauksissa henkilökohtaisella työsopimuksella.

Viime aikoina on monella sopimusalalla otettu käyttöön työaikapankkeja, jonne voi kerätä esim. tehtyjä ylityötunteja. Työaikapankin käyttöönottamisesta sovitaan työpaikalla työehtosopimuksella sovituin tavoin. Työaikapankki ja hyvin pitkät tasoittumisjaksot voivat olla ongelmallisia, ja ennen niiden käyttöönottamista kannattaa olla yhteydessä luottamusmieheen tai aluetoimistoon.

Työsopimuksessa sovitaan tehtävä työaika vähintäänkin keskimääräisellä tasolla ja sopimus sitoo molempia osapuolia.

Kokoaikaista työsuhdetta ei voi muuttaa osa-aikaiseksi ilman painavia perusteluja. Toisaalta työnantajalla on velvollisuus tarjota osa-aikaiselle lisätunteja ennenkuin palkkaa työpaikalle uusia työntekijöitä.

Myöskään työntekijällä ei ole oikeutta yksipuolisesti muuttaa työaikaansa kokoaikaisesta osa-aikaiseksi tai päinvastoin.

Tutustu tarkemmin sivultamme

Mikäli olet epävarma työajoistasi, ota yhteyttä luottamusmieheesi tai lähimpään JHL:n aluetoimistoon.

Uusimmat päivitykset

24.2.2017 Suomeksi » Jäsensivut » Aktiivien työkalut » JHL:n hallinnon päätösmuistiot
24.2.2017 Suomeksi » JHL-tieto » Päättäjät ja organisaatio » Edustajisto ja hallitus
24.2.2017 Suomeksi » Opi ja osallistu » Osallistu toimintaan » Nuoriso- ja opiskelijatoiminta » Nuorten ja opiskelijoiden tapahtumat
24.2.2017 Suomeksi » Opi ja osallistu » Osallistu toimintaan » Nuoriso- ja opiskelijatoiminta
24.2.2017 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Henkilökohtaiset avustajat
24.2.2017 Suomeksi » Jäsenyys » JHL:n jäsenedut » Lomaetuja ja alennuksia
23.2.2017 Suomeksi » Aluetoimistot » Kaakkois-Suomi » Edustajistovaalit 2017
23.2.2017 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Varhaiskasvatus
23.2.2017 Suomeksi » JHL-tieto » Avoimet työpaikat
22.2.2017 Suomeksi » Sopimukset » Yksityisten alojen sopimukset » Henkilökohtaisten avustajien sopimus » Henkilökohtaisten avustajien kohdeviestit