Varhaiskasvatuksen arki-kirjoitussarja

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset kirjoittavat varhaiskasvatuksen arjesta.

Silja Vauhkonen, perhepäivähoitaja Teemana on tällä kertaa  terveellinen ravinto, josta kirjoittaa perhepäivähoitaja Silja Vauhkonen Viitasaarelta.

Terveellinen ravinto

Yritänpä tässä kertoilla, mitä tuo terveellinen ravinto työssäni perhepäivähoitajana tarkoittaa.

Meillä on täällä Viitasaarella käytössä kuuden viikon ruokalista , joka on sama kuin kouluilla. Osa meistä noudattaa sitä ja osalla on omat listansa. Ruokalista helpottaa ruuan suunnittelussa.

Olemme olleet muutaman vuoden mukana Sapere-hankkeessa.  Mukana on koko varhaiskasvatushenkilöstö, päivähoito, koulut, neuvola, myös vanhemmille on järjestetty tilaisuuksia, jossa on kerrottu Saperen sisällöstä.

Aluksi em. asia koki kovaa vastustusta ainakin perhepäivähoidossa. Luultiin, että taas tulee jotain aivan uutta ja ihmeellistä, mutta loppujenlopuksi sitä Sapereahan me teemme päivittäin lasten kanssa.

Tämän hankkeen tiimoilta toteutuu hyvin myös tämä kasvatuskumppanuus.

Omassa työssäni päivittäin tarjoan lapsille aamupalan, joka on puuroa lisukkeena marjoja, leipää kera kurkun, juuston, tms, ruokajuomana on maito.

Lounaalla tarjoan peruskotiruokaa, lisukkeena vihanneksia, leipää ja juomana maitoa. Joskus, kun on jotain “kiireellistä” menoa käytän valmiita eineksiä.

Välipalalla syömme paljon marjoja ja joskus hedelmiä ja tietenkin leipää ja vihanneksia. On myös herkkupäiviä, esim. lasten syntymäpäivät, jolloin syödään täytekakkua ja muita herkkuja.

Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäiset ruuat, eli voi pitää niitä herkkupäiviäkin eikä aina ajatella niin terveellisesti.

Lasten totuttaminen uusiin makuihin ei ole aina ihan yksinkertaista, mutta omasta mielestäni toisten lasten esimerkki auttaa paljon. Kun nähdään, että toinen syö sitä salaattia, niin ollaan itsekin valmiita maistamaan.

Mielestäni terveellinen ruoka kostuu tavallisesta itsetehdystä kotiruuasta,  vihanneksista ja marjoista. Ruuan monipuolisuus on vaihtelevuus on myös tärkeää ja siinä auttaa se ruokalista.

Yhteiset ruokahetket perheen kesken, syödään säännöllisesti ja on hyvä ateriarytmi; aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Ainoa asia mikä itseäni “hiertää”, kun puhutaan terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta perhepäivähoidossa, ovat nuo kustannustenkorvaukset. Ruuan hinta nousee kokoajan, korvaukset on todella pienet. Josko joskus saamme asiaan parannusta.

Sitten vielä  yhden lapsen kommentti ruuasta: Tarjosin ruuaksi hernekeittoa, jota lapsi ei ollut koskaan aikaisemmin syönyt. Kotona lapsi oli äidille kertonut, että tänään saatiin vaan kastiketta ilman perunoita.

Uusimmat päivitykset

5.2.2016 Suomeksi » Jäsensivut » Aktiivien työkalut » Yhdistystoiminta » Ohjeet
5.2.2016 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Välinehuolto
5.2.2016 Suomeksi » Jäsensivut » Aktiivien työkalut » Yhdistystoiminta » Lomakkeet
5.2.2016 Suomeksi » Jäsensivut » Omat JHL-sivut » Ammattialasivut » Välinehuolto » Välinehuollon kohdeviestit
4.2.2016 Suomeksi » JHL-tieto » JHL:n toiminnan linjat » Säännöt
2.2.2016 Suomeksi » JHL-tieto » Avoimet työpaikat
1.2.2016 Suomeksi » Jäsensivut » Aktiivien työkalut » JHL:n hallinnon päätösmuistiot
1.2.2016 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Lastensuojelu
1.2.2016 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Sote-alojen ammatillinen kärkihanke
1.2.2016 Suomeksi » Opi ja osallistu » Osallistu toimintaan » Nuoriso- ja opiskelijatoiminta