RSS-syöte

Varhaiskasvatussuunnitelmien laatimisessa noudatettava lakia

09.08.2017 11:51

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muistuttaa kuntia ja muita alan työnantajia noudattamaan varhaiskasvatussuunnitelmien eli vasujen laatimisessa lakia. Varhaiskasvatuslain mukaan vasun laatimiseen osallistuu koko varhaiskasvatuksen henkilöstö ja lapsen vanhemmat tai huoltajat. Lain perusteluiden mukaan on nimenomaan lapsen etu, että henkilökunnan tiedot, taidot ja asiantuntemus yhdistetään vasua laadittaessa. Näin tuetaan parhaiten lapsen hyvinvointia.

- Joissain kunnissa on sälytetty vasujen tekeminen pelkästään lastentarhaopettajien tehtäväksi. JHL ihmettelee, onko vasujen laatimista koskeva lain määräys epäselvä, koska sitä tulkittaessa laatimisesta vastaaminen on muuttunut laatimiseksi eli suunnitelman tekemiseksi, JHL:n varhaiskasvatuksesta vastaava sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi hämmästelee.

Uudet varhaiskasvatussuunnitelmat otettiin käyttöön koko maassa 1.8.2017. Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle on palvelumuodosta riippumatta laadittava oma henkilökohtainen vasu. Sen laatimisesta päiväkodissa vastaa lain 7a-pykälän mukaan lastentarhaopettaja. Lain perusteluissa kuitenkin todetaan selvästi, että vasun laatiminen edellyttää lapsen vanhempien tai huoltajien sekä henkilökunnan tietojen, taitojen ja asiantuntemuksen yhdistämistä lapsen hyvinvoinnin tukemiseksi.

- JHL tulkitsee tätä määräystä niin kuin se on kirjoitettu: laatimiseen eli suunnitelman tekemiseen osallistuu myös muu henkilöstö. Lastentarhanopettaja vastaa, että jokaiselle lapselle on tehty oma henkilökohtainen vasu ja että sitä päivitetään, mutta laatiminen onnistuu parhaiten moniammatillisella yhteistyöllä. Lapsen kasvattamiseen osallistuu joka tapauksessa koko varhaiskasvatuksen henkilöstö, joten kaikkien osallistuminen vasun laatimiseen onkin varsin luontevaa, Pirttijärvi sanoo.

Lisätietoja: sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi, p. 0400 885 017

Uusimmat päivitykset

18.8.2017 Suomeksi » Jäsensivut » Omat JHL-sivut » Ammattialasivut » Puhdistus- ja ravitsemispalvelut » Puhtauspalvelualan verkosto
18.8.2017 Suomeksi » Sopimukset » Kunta-alan sopimukset » KVTES - kunta-alan sopimus
17.8.2017 Suomeksi » Jäsenyys » JHL:n jäsenedut » JHL:n lomapaikat » Lomapaikkojen varaus
17.8.2017 Suomeksi » JHL-tieto » Avoimet työpaikat
17.8.2017 Suomeksi » Sopimukset » Yksityisten alojen sopimukset » Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus » Sosiaalialan kohdeviestit jäsenille
16.8.2017 Suomeksi » Jäsensivut » Omat JHL-sivut » Jäsenkirje Pointti
11.8.2017 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Sote-alojen ammatillinen kärkihanke » Sote-festarit
9.8.2017 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Sote-alojen ammatillinen kärkihanke
9.8.2017 Suomeksi » Työelämä » Ammattialatoiminta » Varhaiskasvatus
7.8.2017 Suomeksi » Aluetoimistot » Oulu ja Kajaani